Jos olet kokenut tai joutunut näkemään väkivaltaa, älä jää yksin!
Avun hakeminen voi tuntua pelottavalta, se on normaalia. Monesti väkivallasta puhuminen kuitenkin helpottaa ja auttaa. Joskus helpottaa myös, kun saa kirjoittaa, piirtää omista tunteistaan tai kuunnella musiikkia.
”Puhuminen on vaikeeta kun ei tiijä mistä alottas, mutta kun on kerran puhunnu niin uskaltaa puhua toistekkii” Tyttö 13v .
Löytyisikö lähipiiristäsi joku turvallinen aikuinen, jonka kanssa voisit jutella kokemastasi? Puhuminen auttaa, ole vaan rohkea. Voit puhua vaikkapa:
- Vanhemmalle tai sisarukselle
- mummulle, papalle tai jollekin muulle sukulaiselle
- kaverille tai kavereiden vanhemmille
- omalle lemmikkieläimelle
- harrastuksen valmentajalle
- opettajalle
- kouluterveydenhoitajalle
- koulukuraattorille
- oppilashuoltoryhmän jäsenelle
On tärkeää, että kerrot kokemuksistasi muille, etteivät ikävät asiat jää möykyksi sisällesi.
”Koulussa puhuin opettajalle vaikka pelottikin puhua. Se ymmärsi ja soitti vanhemmille. Nyt mun elämä on parempaa” Tyttö 10v.
Kerro rohkeasti mitä olet kokenut ja, että se tuntuu sinusta pahalta. Sinulla on oikeus saada apua! Aikuiset auttavat sinua saamaan apua. Jos puhuminen tuntuu vaikealta, voit ottaa käyttöön Turvakamu -sovelluksen. Turvakamu on tarkoitettu lapsille ja nuorille, joiden perheessä on tai on ollut turvattomuutta, pelkoa tai väkivaltaa.
Muistathan, että voit myös tulla juttelemaan lasten ja nuorten chattiin. Se on avoinna arkipäivisin klo 15-18. Chatin ollessa suljettuna sinua auttaa Apua väkivaltaan chat. Molemmat chatit löydät sivun oikeasta alareunasta.
Hätätilanteessa, esimerkiksi jos jotain lyödään juuri nyt: soita hätänumeroon 112.
OnksOK.fi -sivusto auttaa, jos olet kokenut turvattomuutta tai pelkoa kotona tai jonkun sinule läheisen taholta. nähnyt, kokenut tai käyttänyt väkivaltaa. Chatissa voit keskustella luottamuksellisesti ja kertoa kokemastasi työntekijälle.
Nettiturvakodin Apua väkivaltaan -chatissa voit nimettömästi ja luottamuksellisesti kertoa kokemastasi ja saada apua väkivaltatyötä tekeviltä työntekijöiltä. He kohtaavat päivittäin työssään lapsia ja aikuisia, jotka oat kokeneet tai käyttäneet väkivaltaa heille läheisissä suhteissa.
Nuortennetti sivustolta löydät listan kaikista auttavista palveluista (mukaan lukien mm. koulun henkilökunta ja kunnan sosiaalityöntekijät)
Lasten ja nuorten puhelin
MLL:n Lasten ja nuorten puhelin päivystää numerossa 116 111. Voit soittaa lasten ja nuorten puhelimeen: ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20. Puhelu on sinulle täysin ilmainen eikä se näy sinun puhelinlaskussasi. Puheluita ei myöskään nauhoiteta.
Varjomaailma (A-Klinikkasäätiö)
Sivusto lapsille ja nuorille, jotka ovat huolissaan läheisten aikuisten päihteidenkäytöstä. Tietoa paikoista, joihin voi ottaa yhteyttä, kun vanhemman juominen huolestuttaa.
Katso täältä lista avoinna olevista lapsille ja nuorille suunnattuista chateista.