Älä jää yksin väkivaltaa koettuasi, vaan hae heti apua

Naisten linja järjestää erilaista ryhmätoimintaa naisille ja tytöille, myös verkossa.

Seri-tukikeskus on seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö yli 16-vuotiaille sukupuolesta riippumatta. Tukikeskus on matalan kynnyksen yksikkö, jonne voi hakeutua itse, omaisten kanssa tai viranomaisen ohjaamana. Palvelun saamisen ehtona ei ole rikosilmoituksen teko, vaikka siihen kannustetaankin. Päivystyspuhelin (24h) 040 701 8446

Raiskauskriisikeskus Tukinainen tarjoaa Helsingissä ja Jyväskylässä maksuttomia terapeuttisia palveluja asiakkailleen sekä myös vertaisryhmätoimintaa ja oikeudellista tukea.

Monika-Naisten ylläpitämä, salaisessa osoitteessa sijaitseva Turvakoti Mona on maahanmuuttajanaisille ja heidän lapsilleen tarkoitettu turvakoti, p. (24h) 045 639 6274.

Monika-Naisten ylläpitämä, Helsingissä sijaitseva Voimavarakeskus Monika auttaa väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneita maahanmuuttajanaisia esimerkiksi neuvonnan ja tuen sekä vertaisryhmätoiminnan avulla. Ajan keskukseen voi varata p. 0800 05058 ma-pe 9-16.

Suomen Punaisen ristin ylläpitämät Nuorten turvatalot antavat apua ja tukea 12-19-vuotiaille nuorille sekä heidän perheilleen viidellä paikkakunnalla.

Turvallisen vanhuuden puolesta-Suvanto ry tarjoaa Helsingissä väkivaltaa tai sen uhkaa kohdanneille ikääntyville henkilökohtaista keskusteluapua ja vertaisryhmätoimintaa.

Kaapatut Lapset ry:n tuki- ja neuvontapiste Toivon Talo tarjoaa tietoa ja välitöntä apua kansainvälisissä lapsikaappausasioissa sekä kansainvälisissä huoltokiistatilanteissa. Neuvonnan avulla huoltajia ohjataan toimimaan oikein kaapattujen lastensa palauttamiseksi, kaappausten ehkäisemiseksi ja kansainvälisten huoltokiistojen ratkaisemiseksi. Lisäksi yhdistys tarjoaa esimerkiksi vertaisryhmätoimintaa ja keskusteluiltoja.

Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämiin kriisikeskuksiin voi hakeutua erilaisissa elämän kriisitilanteissa ilman lähetettä varaamalla ajan suoraan kriisikeskuksesta. Kriisikeskuksessa voi asioida nimettömänä ja palvelut ovat maksuttomia ja luottamuksellisia.

Lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisytyö ja palvelujen järjestämisvastuu kuuluu kunnille. Voit siten ottaa yhteyttä oman kuntasi sosiaali- ja terveyspalveluihin. Myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon diakoniatyöntekijät ja kirkon perheasian neuvottelukeskukset tarjoavat keskusteluapua parisuhteen ongelmiin.

Nollalinja on valtakunnallinen, maksuton auttava puhelin kaikille, jotka ovat läheisessä ihmissuhteessaan kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa. Nollalinjalle voivat soittaa myös väkivaltaa kokeneiden läheiset sekä ammattilaiset ja viranomaiset, jotka tarvitsevat neuvoja asiakastyöhönsä. Ympärivuorokautinen päivystys puh. 080 005 005.

Naisten linjan maksuton neuvonta- ja tukipuhelin on tarkoitettu väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille sekä heidän läheisilleen. Päivystys ma-pe klo 16-20 ja la-su 12-16. Puh. 0800 02400.

Monika-Naisten ylläpitämä väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille maahanmuuttajanaisille tarkoitettu Voimavarakeskus Monikan auttava puhelin 0800 05058 ma-pe klo 9-16. Puhelimeen vastaavat Voimavarakeskuksen kriisityöntekijät.

Turvallisen vanhuuden puolesta-Suvannon valtakunnallinen ja maksuton Suvanto-linja päivystää tiistaina ja torstaina klo 12-16. Lakineuvonta joka parillisen viikon keskiviikko klo 16-18. Puh. 0800 06776.

Kaapattujen lasten tuki- ja neuvontapuhelin arkisin p. 044 262 6662. Viikonloppupäivystys p. 044 2626 662

Rikosuhripäivystyksen auttava puhelin p. 116 006 tarjoaa rikoksen uhrille mahdollisuuden keskustella sellaisen henkilön kanssa, joka ymmärtää, mitä rikoksen kohteeksi joutuminen voi merkitä. Päivystys ma-ti klo 13-21 ja ke-pe klo 17-21.

Rikosuhripäivystyksen Juristin puhelinneuvonta p. 0800 161 177 tarjoaa mahdollisuuden tarkistaa rikoksen uhrin juridisia oikeuksia ja saada näihin asioihin liittyvää ohjausta. Päivystys ma-to klo 17-19.

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen kriisipäivystys p. 0800 97899 tarjoaa apua seksuaalisen hyväksikäytön ja väkivallan kysymyksissä. Päivystys ma-to klo 9-15, la-su sekä aatot ja pyhät klo 15-21.

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen Juristipäivystys p. 0800 97895 ma-to klo 13-16.

Suomen mielenterveysseuran valtakunnallinen kriisipuhelin p. 010 195 202 tarjoaa keskusteluapua järkyttävän tapahtuman kohdanneille tai vaikeassa elämäntilanteessa oleville. Päivystysajat ma-pe klo 9-07 ja la-su sekä juhlapyhinä klo 15-07.

Nettiturvakodin chat-päivystys auttaa suomeksi ja ruotsiksi maanantaisin klo 17-19 ja keskiviikkoisin klo 10-12. Löydät chatin sivun alareunasta.

Naisten linjan chat tarjoaa neuvontaa ja tukea väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille sekä heidän läheisilleen. Chat on auki tiistaisin ja torstaisin klo 17-19.

Rikosuhripäivytyksen chat päivystää arkisin 9-15 ja maanantai-iltaisin klo 17-19. Chat on tarkoitettu rikoksen uhreille, heidän läheisilleen tai rikosasiassa todistaville. Nuorten sivustolta löytyy tietoa nuorille rikoksen uhreille.

Sekasin-chat on tarkoitettu 12-18-vuotiaille nuorille ja se on auki 17 tuntia vuorokaudessa klo 07:00-00:00.

Tukinet on Internetissä toimiva kriisikeskus. Se keskittyy ihmisen auttamiseen arjen murheiden keskellä, kokemusten jakamiseen ja tuen löytymiseen sitä tarvitseville.

www.omatrajani.fi -sivuilla kerrotaan omista rajoista, seurustelusuhteesta, väkivallasta ja avun hakemisesta.

Maria Akatemian ylläpitämä Naisenväkivalta.fi -sivusto tarjoaa verkkoapua naisen väkivaltaisuuteen.  Sivuston tukimuotoja ovat chat, tietopankki, ohjatut vertaisryhmät ja videokeskustelut.

Jotain pahoinpidellään juuri nyt: soita hätänumeroon 112

Kotona on turvatonta: soita sinua lähempänä olevaan turvakotiin tai Ensi- ja turvakotien liiton yhdistysten ylläpitämiin avopalveluihin.

Kotona on ollut turvatonta: kerro tästä luotettavalle aikuiselle

Tilanne kotona huolestuttaa: juttele ja hae apua nimettömänä

Palveluita lapsille ja nuorille

Kattava lista kaikista auttavista palveluista (mukaan lukien mm. koulun henkilökunta ja kunnan sosiaalityöntekijät) löytyy Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nuortennetti -palvelusta.

Nuorten turvatalot (Suomen Punainen Risti)
Viidellä paikkakunnalla toimivat Nuorten turvatalot ovat auki illasta aamuun ja auttavat kaikenlaisissa pulma- ja kriisitilanteissa. Turvataloista voi saada tarvittaessa väliaikaisen yöpymispaikan.

Lasten ja nuorten puhelin
MLL:n Lasten ja nuorten puhelin päivystää numerossa 116 111. Voit soittaa lasten ja nuorten puhelimeen: ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20. Puhelu on sinulle täysin ilmainen eikä näy sinun puhelinlaskussasi. Puheluita ei myöskään nauhoiteta.

Sekasin -chat
Chatissä voit keskustella mistä tahansa mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät mielenterveyden ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Sekasin-chat on auki vuoden jokaisena päivänä, maanantaista perjantaihin klo 7-24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin 15-24.

Omat rajani (Naisten Linja Suomessa ry)
Tietoa tytöille muun muassa väkivallasta, seksuaalisesta häirinnästä, seurustelusta ja seksistä.

Riku Nuoret (Rikosuhripäivystys)
Rikosuhripäivystyksen nuorille suunnatut sivut. Tietoa muun muassa siitä, mikä on rikos ja kuinka tehdä rikoisilmoitus. RIKUchat on auki arkisin klo 9:00 – 15:00 ja lisäksi maanantai-iltaisin klo 17:00 – 19:00.

Keijunvarjo.fi
Keijun varjo -hanke on tarkoitettu 15–28-vuotiaille tytöille ja nuorille naisille, jotka tarvitsevat tukea tunteiden, itsehillinnän ja väkivallan kysymysten kanssa. Hanke toteutetaan yhteistyössä Maria Akatemian ja Helsingin, Espoon ja Tampereen Tyttöjen Talojen kanssa. Nuorille on tarjolla chat-keskusteluja, ryhmiä ja tietoa.

Varjomaailma (A-Klinikkasäätiö)
Sivusto lapsille ja nuorille, jotka ovat huolissaan läheisten aikuisten päihteidenkäytöstä. Tietoa paikoista, joihin voi ottaa yhteyttä, kun vanhemman juominen huolestuttaa.

Nuorten exit
Nuorten Exit tarjoaa tietoa ja tukea 13–29 -vuotiaille seksuaalisen kaltoinkohtelun ja vastikkeellisen seksin tilanteisiin.