Väkivalta seurustelusuhteessa on maailmanlaajuinen ilmiö, joka koskettaa monia nuoria myös Suomessa.

Seurusteluväkivallassa, kuten lähisuhde- ja perheväkivallassa, väkivallan muodot ovat moninaiset ja monimutkaiset. Väkivalta ei tarkoita pelkästään fyysistä väkivaltaa, vaan tekijä käyttää tavallisesti rinnakkain useita erilaisia keinoja hallitakseen ja satuttaakseen. On tyypillistä, että väkivalta alkaa vähitellen. Lähisuhteissa tapahtuvalla väkivallalla on taipumus toistua ja raaistua.

Tärkeää on muistaa, että läheisissä suhteissa ei pidä joutua tuntemaan pelkoa. Jokaisella meistä on oikeus elää turvassa.

Seksuaalisuus on iloinen voimavara eikä seksin tulisi olla ahdistavaa tai pelottavaa. Mikäli suostumus seksuaaliseen kanssakäymiseen puuttuu, kyseessä on väkivalta. Suostumuksen kunnioittaminen ja varmistaminen on tärkeää myös seurustelusuhteessa. Seurustelusuhde ei velvoita sinua suostumaan seksiin tai mihinkään sellaisiin seksuaalisiin tekoihin, joita et halua tehdä. Jos kumppanisi uhkailee tai painostaa sinua, on kyseessä väkivalta.

Väkivaltaisen seurustelusuhteen merkit
 • Onko hän mustasukkainen ja syyttääkö hän sinua pettämisestä aiheettomasti?
 • Eikö hän halua, että tapaat kavereitasi?
 • Suuttuuko hän tulisesti pienistä asioista?
 • Jos olet suunnitellut viettäväsi iltaa kavereidesi kanssa, ilmestyykö hän yllättäen ja suostutteleeko hän sinua lähtemään kotiin?
 • Onko hän lyönyt sinua tai uhannut lyödä?
 • Haukkuuko hän sinua ja tekeekö hän olosi kurjaksi?
 • Tapahtuuko niin, että hän on ensin tosi kiva sinulle ja sitten, ihan yllättäen ja ilman näkyvää syytä, hän muuttuu ilkeäksi?
 • Haukkuuko hän ystäviäsi?
 • Yrittääkö hän määräillä sinua tai päättää ketä saat tavata, mitä tehdä ja mitä vaatteita käyttää?
 • Saako hän sinut toimimaan haluamallaan tavalla esimerkiksi vaatimalla ”jos rakastat mua, sä…”?
 • Täytyykö hänen koko ajan tietää, missä sinä olet?
 • Tunnetko itsesi epävarmemmaksi hänen kanssaan? Oletko huolissasi tai peloissasi siitä, mitä voit tehdä tai sanoa?
 • Jos hän loukkaa tai satuttaa sinua, lupaako hän hyvin nopeasti, ettei se tapahdu enää koskaan. Ja löytääkö hän aina jonkun ”hyvän” syyn teolleen – esimerkiksi, että oli niin stressaantunut? Muista, ettei väkivallalle ole koskaan oikeutusta.
 • Painostaako hän sinua seksiin?
 • Muutatko omaa käytöstäsi välttääksesi tappelun?
 • Uhkaako hän tappaa itsensä, jos jätät hänet?

Jos vastaat kyllä edes johonkin näistä kysymyksistä, suhteesi ei ole hyvällä pohjalla. Hae apua, tule juttelemaan esimerkiksi tänne Nettiturvakodin chattiin.

Tähän on listattu muutamia vinkkejä asioista, jotka kannattaa muistaa, jos seurustelusuhteessasi on väkivaltaa. Muistathan, että väkivalta on aina väärin ja sinun tulee saada elää turvassa, ilman pienintäkään pelkoa!

Mene turvaan

Jos olet välittömässä vaarassa, soita 112. Jos tilanne ei ole akuutti, tee itsellesi turvallisuussuunnitelma. Sovi perheesi ja ystäviesi kanssa, että voit mennä heidän luokseen, jos et ole turvassa.

Pidä puhelintasi mukanasi ja varmista, että siinä on tallennettuna tärkeät puhelinnumerot (perhe, ystävät, turvakoti).

Jos epäilet, että seurustelukumppanisi tarkkailee puhelintasi, keksi turvakodille jokin muu nimi. Voit myös sopia perheesi ja ystäviesi kanssa jonkin sanan tai merkin, jonka voit vaaran tilanteessa sanoa tai näyttää heille. Pyydä heitä ilmoittamaan poliisille olinpaikkasi, jos ilmaiset heille tuon sanan tai merkin.

Keksi jokin tarina tai syy lähteä paikalta nopeasti, jos tilanne tulee uhkaavaksi. 

Älä jää yksin, kerro muille tilanteestasi.

Ihan ensimmäiseksi päätä, ettet jää yksin asian kanssa. Mieti kuka läheisesi on luotettava ja voi auttaa sinua. Puhu asiasta hänen kanssaan heti tänään. Vaikka suhteestasi puhuminen tuntuisikin ikävältä, puhu silti niin monelle kuin mahdollista (perhe, ystävät, koulun henkilökunta). Voit myös tulla juttelemaan tänne Nettiturvakodin chattiin väkivaltatyön ammattilaisen kanssa.

Hae apua

Hae itsellesi apua. Kerro kokemastasi esimerkiksi jollekin ystävällesi. Jo se, että saat puhua kokemastasi, helpottaa. Väkivalta on raskas salaisuus pitää.

Pidä huolta itsestäsi

Väkivalta satuttaa aina. Pahaa oloa ja mieltä on tärkeä oppia purkamaan niin, ettet samalla satuta itseäsi lisää.

Hae tietoa

Perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa on monenlaista. Etsi tietoa väkivallasta. Esimerkiksi tänne Nettiturvakotiin on koottu paljon tietoa väkivaltailmiöstä ja auttavista tahoista.

Väkivalta on väärin

Väkivalta on loukkaus ihmisoikeuksia vastaan sekä rikos. Sitä ei pidä hyväksyä. Fyysinen väkivalta on yleisen syytteen alainen rikos. Esimerkiksi pahoinpitelystä, uhkailusta, kotirauhan rikkomisesta ja raiskauksesta voi tehdä rikosilmoituksen. 

Huolehdi, että käytät eri laitteita turvallisesti ja huolehdit salasanoistasi

Turvallisin ja paras tapa varmistaa, ettei kukaan saa tietää käyneesi näillä tai muilla vastaavilla sivuilla, on käyttää ystäväsi, kirjaston, koulun tms. tietokonetta tai omaa kännykkää.

Tietokoneen välimuistiin tallentuu automaattisesti koneella luettuja sivuja. On mahdollista, että välimuistiin tallentuu sellaisia tietoja ja sivuja, joita et halua muiden näkevän ja tietävän. Siksi sinun kannattaa tyhjentää välimuisti aina, kun olet käynyt sivuilla, joiden käytön haluat salata muilta. Tyhjennä välimuisti myös aina, kun olet käsitellyt sivuilla yksityisiä tietojasi. Käytä salasanoja, joita seurustelukumppanisi ei osaa arvat ja vaihda ne säännöllisesti.

Säilytä todisteet

Säilytä kaikki pelottavat ja uhkaavat viestit, kirjeet tms., mitä voit käyttää todisteena kokemastasi uhasta. Niitä voidaan käyttää todisteena esim. haettaessa lähestymiskieltoa tai oikeusprosessissa.

Muista, että sinä olet tärkeä

Sinun ei tarvitse käyttäytyä kenenkään määräysten mukaisesti. Sinulla on lupa ilmaista mielipiteitäsi ja uskomuksia. Sinulla on oikeus viettää aikaa ystäviesi kanssa. Sinä ansaitset hyvää kohtelua, arvostusta ja rakkautta. Sinun täytyy saada elää turvallisesti ja ilman pelkoa.

Jos mietit, onko se mitä kumppanisi tekee väkivaltaa vai ei, lue seurusteluväkivallan tunnusmerkit. Jos seurustelukumppanisi on millään tavalla uhkaava tai väkivaltainen, sinun ei kannata jatkaa seurustelua. Seurustelukumppanissasi on varmasti paljon ihania puolia, ja hän on todennäköisesti hyvin pahoillaan satutettuaa sinua. Se ei kuitenkaan valitettavasti riitä. Väkivalta ei lopu itsestään. Sillä on taipumus lisääntyä ja muuttua vakavammaksi. Älä jää odottamaan sitä, vaan toimi heti.

Väkivalta vaikuttaa meihin monella tavalla. Voit tuntea olosi pelokkaaksi, surulliseksi ja väsyneeksi. Saatat haluta vetäytyä ja välttää muiden ihmisten kanssa olemista. Väkivaltaan liittyy monenlaisia tuntemuksia, monesti pelkoa ja häpeää. Nämä tunteet saattavat vaikuttaa myös siihen, uskaltaako väkivaltaan hakea apua.

Univaikeudet, vatsakivut, päänsärky ja levottomuus ovat tavallisia väkivallan seurauksia. Voi myös olla, että et jaksa keskittyä esimerkiksi opiskeluun tai työntekoon. Tämä on täysin normaalia. Sinulla voi myös esiintyä yllättäviä pelkotiloja tai kehollisia oireita. Väkivallan kokemukset varastoituvat kehoon ja voivat aktivoitua esim. tutuista äänistä tai tuoksuista.

Väkivaltakokemusten käsitteleminen auttaa usein tunnistamaan näitä oireita ja vähentämään niitä ajan kanssa. Apua hakemalla voit löytää tapoja käsitellä kokemuksiasi ja selviytyä kokemastasi väkivallasta.