Väkivaltaa voi tapahtua kaikissa eri ympäristöissä ja kaiken ikäisille. Väkivaltaa tapahtuu myös kouluissa ja kaverisuhteissa.  Väkivalta kaverisuhteissa on usein monimuotoista, se voi ilmetä  hyvin monille tavoin ja sen kohteeksi voi joutua kuka tahansa. Väkivalta kaverisuhteissa voi olla esimerkiksi fyysistä väkivaltaa, kuten potkimista, tönimistä, lyömistä tai hiuksista repimistä. Yhtä hyvin se voi olla henkistä väkivaltaa, erilaista kiusaamista kuten nimittelyä, kaveriporukasta ulosjättämistä tai sinusta otettujen kuvien tai videoiden levittämistä ilman lupaa.  Monesti voi myös olla, että väkivalta jää piiloon, jos ulkopuoliset osaa sitä tunnistaa tai eivät uskalla siihen puuttua.

Väkivaltaan tulee kuitenkin aina puuttua, tapahtui se missä ympäristössä tahansa. Väkivalta loppuu harvoin itsestään ja sillä on valitettavan usein tapana raaistua ajan myötä. Jos olet kokenut väkivaltaa kaverisuhteissasi tai olet huolissasi ystävästäsi, uskalla ottaa asia puheeksi jonkun luotettavan aikuisen kanssa tai tule keskustelemaan Nettiturvakodin chattiin. Väkivallan pitäminen omana salaisuutena on raskasta.

Väkivalta on rikos, josta tekijä on aina vastuussa. Alle 15-vuotias ei voi saada rangaistusta tekemästään rikoksesta, mutta hän on silti korvausvelvollinen aiheuttamastaan vahingosta.  Yli 15-vuotias voi saada tekemästään rikoksesta merkinnän rikosrekisteriin.

Väkivalta ei ole koskaan hyväksyttyä.

Jokaisella meistä on oikeus olla oma itsensä, ilman pelkoa, myös kaverisuhteissa ja vapaa-ajalla. Jos koet olosi turvattomaksi, uskalla ottaa asia puheeksi.

Lue lisää ja hae apua kiusaamjiseen Tukikeskus Valopilkusta.