Onko joku läheisesi satuttanut tai pelottanut sinua? Tai oletko nähnyt, kun joku perheessäsi satuttaa toista?

Jos joudut kotona, koulussa tai sinulle läheisessä suhteessa pelkäämään tai kokemaan väkivaltaa, kaikki ei ole hyvin. Hienoa, että olet lähtenyt etsimään tietoa läheisten ihmisten välisestä väkivallasta ja hakemaan apua- Jokaisella meistä on oikeus turvalliseen elämään ja saada apua!

Väkivalta on aina vakava asia. Erityisen vakava se on silloin, kun se tapahtuu omassa kodissa tai tekijänä on sinulle läheinen ihminen. Perheen aikuisten välinen väkivalta koskettaa aina kaikkia perheenjäseniä – myös niitä, jotka eivät ole itse väkivallan kohteena. Väkivalta aiheuttaa pelkoa ja häpeää ja siitä voi olla vaikea puhua. Väkivalta vaikuttaa Suomessakin kymmeniin tuhansiin lapsiin ja nuoriin. Kotona tapahtuvan väkivallan lisäksi voit kohdata väkivaltaa kaverisuhteissa tai seurustelusuhteessa. Vaikka avun hakeminen voi tuntua pelottavalta ja ahdistavalta, kannattaa yrittää. Monesti jo se, että voi kertoa kokemastaan jollekin, auttaa ja parantaa oloa.

Väkivalta ei lopu itsestään, mutta väkivaltaan on saatavilla apua ja siitä on mahdollista päästä eroon ja selviytyä. Uskalla siis ottaa väkivalta puheeksi, näin voit saada apua tilanteeseen. Peloissaan ja huolissaan oleminen tai turvattomuus eivät kuulu hyvään ihmissuhteeseen. Usein siihen kuitenkin tarvitaan ulkopuolista puuttumista ja apua. Väkivaltaan liittyy monenlaisia tunteita, häpeää, pelkoa, arvottomuuden tunteita. Joskus väkivallan tekijä voi myös yrittää vierittää syytä omasta käyttäytymisestään kokijalle: ”En mä olis lyönyt, jos sä et olis käyttäytynyt niin tyhmästi. Se oli sun oma vika.” Tämä on väärin. Kuka tahansa voi joutua väkivallan kohteeksi. Muista, että et ole syyllinen kokemaasi väkivaltaan. Väkivalta on rikos, joka on aina tekijän vastuulla.

Lasten ja nuorten chat auttaa väkivaltaan liittyvissä kysymyksissä.

Chat on avoinna:

  • ma-pe klo 15-19

Klikkaa itsesi chattiin sivun alareunasta.