Jokaisella ihmisellä on oikeus turvalliseen, väkivallattomaan kotiin ja turvallisiin ihmissuhteisiin. Turvallinen ja tasapainoinen elämä alkaa kodistasi. Kaikissa perheissä ja ihmissuhteissa voi olla erimielisyyksiä ja riitoja. Kenenkään ei kuitenkaan pidä kotonaan joutua pelkäämään. Jos koet uhkaa tai vaaraa, asiat eivät ole niin kuin niiden pitäisi olla. Turvallisessa kodissa ei tarvitse pelätä, vaikka olisitkin tehnyt jotain, mihin sinulla ei ollut lupaa.
Onko perheeni turvallinen?
Tässä on lista asioista, joista turvallinen perhe muodostuu. Lue lista ja kysy itseltäsi samalla, toteutuvatko nämä asiat omassa kodissasi ja perheessäsi.
- Teemme perheeni kanssa kivoja asioita yhdessä.
- Voin tuoda kotiin kavereitani.
- Voin puhua kotiasioistani kavereille, sukulaisille, opettajalle tai muille.
- Meillä puhutaan toiselle ystävällisesti (ei nimitellä, huudeta tai haukuta).
- Voin luottaa siihen, ettei meillä kukaan lyö tai muuten satuta toista.
- Vanhempani tai kukaan muu perheeni jäsen ei koskettele minua silloin, kun en sitä halua.
- Myös seksiin liittyvistä asioista voi puhua kotonani turvallisesti aikuisten kanssa.
- Minulla on turvallinen olo isän, äidin ja sisarusten kanssa ja voin puhua vaikeistakin asioista.
- Uskallan kertoa vanhemmilleni mielipiteeni ja miltä minusta tuntuu.
- Minua lohdutetaan, jos olen surullinen.
- Minulla on kotona seuraa, en ole liikaa yksin. En myöskään koe oloani muuten yksinäiseksi tai ulkopuoliseksi.
- Uskallan kertoa kotona, jos olen tehnyt jotain väärää.
- Meillä hassutellaan ja nauretaan yhdessä.
- Minua ei ole koskaan pelottanut mennä kotiin.
- Minulla on turvallinen olo silloinkin, kun kotona on riitaa.
- Minua kehutaan ja kannustetaan kotona.
- Olen tärkeä perheelleni.
- Kukaan ei satuta minua tai en ole itse satuttanut perheenjäsentäni.
- Vanhempani eivät käytä huumeita tai juo liikaa alkoholia.
- Olen iloinen ja onnellinen.
Jos koet, että kaikki edelliset asiat ovat sinulle totta, kotisi on turvallinen ja perheesi voi onnitella itseään. Kodissasi on hyvä olla. Turvallinen perhe on mahtava asia!
Jos koet, etteivät kaikki edelliset asiat tapahdu sinun kohdallasi, mieti kohtia, jotka eivät toteudu perheessäsi. Voisitko ottaa asioita puheeksi vanhempiesi ja sisarustesi kanssa? Jos koet, että et voit jutella vanhempiesi kanssa, voisitko puhua esimerkiksi isovanhempiesi, kummisi, opettajan, kouluterveydenhoitajan tai -kuraattorin kanssa? Voit myös tulla juttelemaan tänne Nettiturvakodin chattiin työntekijän kanssa. Tärkeintä on, ettet jää yksin miettimään mieltäsi painavia asioita.
Jos listan asioista 12 tai vähemmän on sinulle totta, on hyvin mahdollista, että perheesi tai kotisi ei ole sinulle turvallinen. On tärkeää, että puhut asiasta jonkun aikuisen kanssa. Jos et uskalla ottaa asiaa puheeksi kotona, juttele isovanhemman, kummin, opettajan, koulukuraattorin tai vaikka kaverin vanhemman kanssa. Voit myös tulla juttelemaan tänne Nettiturvakodin chattiin työntekijän kanssa.
Nuoren turvakortti kertoo mitä turvallisuus ja turvattomuus voivat tarkoittaa.
- Seurustelu on ihana asia! Jokaisella nuorella tulisi olla oikeus nauttia seurustelusta ja sen iloista.
- Turvallisessa parisuhteessa arvostetaan ja huolehditaan toisista. Voit luottaa siihen, että sinusta pidetään huolta ja tulet kuulluksi
- Turvallinen seurustelusuhde on vastavuoroinen, tasa-arvoinen, rehellinen, avoin. Päätöksiä yhteisistä asioista tehdään yhdessä
- Suhteessa voi olla oma itsensä ja siinä on tilaa myös eriäville mielipiteille ja näkemyksille.
- Ristiriitoja tai riitatilanteita ratkaistaan rakentavasti.
- Suhteessa ei ole fyysistä eikä henkistä väkivaltaa tai sen uhkaa eikä toista tarvitse pelätä. Lue lisää Turvallisuudesta lähisuhteissa.
Et voi poistaa läheisesi väkivaltaisuutta, mutta voit pohtia ja tehdä omia ratkaisujasi. Jos olet peloissasi ja joudut tekemään turvasuunnitelman kotona olemista varten, kannattaa hakea apua nyt. Sinulla on oikeus turvalliseen kotiin ja elämään. Turvasuunnitelman voi tehdä myös kaverisuhteissa tai seurustelusuhteessa ilmenevän väkivallan varalle. Jos elät väkivallan uhan alla, opit näkemään väkivallan varoitusmerkit läheisesi käytöksessä. Tällöin voit miettiä etukäteen, miten rauhoitat tilanteen ja pääset poistumaan paikalta turvallisesti. Varaudu etukäteen, suunnittele ja tee turvasuunnitelma uhkaavien tilanteiden varalle. Jos pelkäät omaa käytöstäsi tai väkivaltaisuuttasi, voit puolestasi suunnitella, miten voit hillitä itsesi ja välttää tilanteiden kärjistymistä väkivallaksi.
Kun kohtaat väkivaltaa, sinusta voi tuntua pahalta ja sinua alkaa ehkä pelottaa. Niitä tilanteita varten voit miettiä oheisia kysymyksiä ja kirjata vastauksia itsellesi ylös.
- Jos sinun ei ole turvallista olla kotonasi, mihin voit mennä? Mitä voit silloin tehdä, että olosi tuntuisi paremmalta?
- Onko kotonasi joku paikka, mikä tuntuu sinusta turvalliselta?
- Mistä voit ennakoida, että tekijä on muuttumassa väkivaltaiseksi (esim. alkoholinkäyttö, vihainen puhetyyli, uhkaava käyttäytyminen)?
- Kuinka pääset lähtemään pois paikalta, jos tilanne muuttuu uhkaavaksi? Mieti joku keino, jonka avulla voit turvallisesti poistua paikalta (esim. lemmikin ulkoiluttaminen, puhelu tai kaupassa käyminen).
- Kenelle voit soittaa? Keneltä voit pyytää apua?
Katso myös mitä voin tehdä ja mistä löydän apua?